بازیافت مکانیکی تنگستن کارباید:
سختترین مادهی معدنی شناخته شده توسط بشر در روی سیاره زمین، کریستال کربن یا همان الماس است. در یک کریستال الماس هر اتم کربن با چهار اتم کربن مجاور دیگر، پیوند شیمیایی قوی برقرار کرده و ساختار بسیار فشرده و سختی را به همراه میآورد. به این دلیل مهم، الماس کاربرد بسیار زیادی در صنعت پیدا کرده است. ولی به علت نایاب و کمیاب بودن ان، قیمت بسیار زیادی دارد و تهیه و کار با ان را دشوار میکند چرا که به عنوان جواهر و زیورآلات کاربرد پیدا کرده است. در ابتدا تقریباً تمامی تلاشها برای ساخت الماس مصنوعی شکست خورد ولی در نهایت محققین در فشار یکصد تن بر سانتی متر مربع و دمای 1200 درجه سلسیوس در طول مدت یک هفته موفق به سنتز الماس شدند و تا به امروز نیز، این فرایند یک پروسه گران قیمت است و تأثیر بسیار زیادی در قیمت الماس نداشته است. اما تنگستن کارباید تا حد بسیار زیادی موفق به حل و فصل اینگونه مشکلات شده است. در واقع در یک کریستال تنگستن کارباید که ساختار آن شش وجهی و مکعبی است اتمهای تنگستن یک در میان جایگزین اتمهای کربن میشوند و سختی و تراکم بسیار بالایی شبیه و نزدیک به الماس را تشکیل میدهند. این در شرایطی است که این فرایند تشکیل کریستال تنگستن کارباید در فشار اتمسفر و دمایی مابین 1200 الی 1600 درجه صورت میگیرد که بسیار بسیار ارزانتر از سنتز الماس بوده و هزینه تولید را به صورت بسیار شگفت انگیزی کاهش میدهد و میتواند بسیاری از نیازهای صنعتی را برطرف کند. در واقع با ترکیب یک مول تنگستن با یک مول کربن، تنگستن کارباید (WC) تولید میشود. ولی هر ماده و ترکیبی برای خود، ویژگی و معایب و محدودیتهایی دارد. برای درشت کردن کریستالهای تنگستن کارباید میبایست دمای واکنش را بالا برد و بالاتر از دمای 1600 درجه، پیوند تنگستن با کربن تجزیه میشود و به ندرت اندازه این کریستالها از 100 میکرون فراتر میرود و فقط به صورت پودر، جهت سایش قابل استفاده است و برای تولید قطعات، این پودر میبایست در فشار و دمای بالا قرار گیرد تا پخته یا زینتر شود و تبدیل به یک قطعه قابل استفاده در صنایع شود. بعدها محققین دریافتند که تنگستن کارباید قابلیت زیادی برای لحیم کاری با مس، کبالت و ….. دارد. از اینرو سعی کردند این کریستالهای ریز را با فلزات افزودنی به اسم چسب یا بایندر یک پارچه کنند. در میان فلزات، کبالت بهترین نتیجه را برای آلیاژ سخت فراهم میکند. چون توانایی تشکیل ترکیب کبالت تنگستن کارباید (Co6W6C) را دارد. مس و نقره بهترین نتیجه برای آلیاژ ترد با قابلیت ماشین کاری، توأم با رسانایی حرارت و جریان الکتریکی با کمترین مقاومت الکتریکی همچنین نقطه ذوب بالا را به ارمغان میآورد. نیکل، آهن، کروم و فلزات دیگر …. همچنین کاربایدهای دیگر، به عنوان افزودنی برای بهبودی و افزایش ویژگیهای مورد نیاز استفاده میشود. به تمامی اینها کامپوزیت یا ترکیب گفته میشود که نه آلیاژ و نه سرامیک محسوب میشوند بلکه به آنها سمنتت یا سیمان شده گفته میشود.
در روش بازیافت مکانیکی، قطعات مناسب و بدون ایراد متالوژی جهت ساخت یا تولید ابزارهای کوچکتر جداسازی، برش خورده و به قطعات کوچکتر تبدیل میشوند. بهطور مثال ضایعات قطعات راد ( میلهای ) توسط صفحه برش CBN یا وایرکات به قطعات کوچکتر برش خورده و بعد از سوراخکاری به دوزه کششی ( حدیده سیم و مفتول ) تبدیل میشوند.
و یا میتوان با استفاده از ابزارآلات سایشی همچون الماس صنعتی یا CBN (نیترید بور) انواع سنبه ، ماندرل لوله ، ابزارآلات تراش و فرز ، نازل و ….. تهیه نمود.
که مسلماً مواد اولیه ، ارزانتر در اختیار کارگاه قرار میگیرد. در این رابطه سعی میشود قطعاتی که توان استفاده مجدد دارند ، جداسازی شده و به قیمت پایینتر از مواد اولیه نو در اختیار مصرفکنندگان قرار گیرد.